Loading...

recht-raad logo small

Handelsnaam conflict, bedrijfsnaam conflict

- Uw bedrijfsnaam is geld waard, dus bescherm deze goed -

Als ondernemer investeert u veel geld en moeite in uw naambekendheid. Het zou dan ook uiterst zuur zijn als een ander er met uw naam vandoor gaat. Hoe voorkomt u dat? Wat te doen bij een handelsnaam geschil?

handelsnaam geschil

Voorkomen van problemen over uw bedrijfsnaam

Voordat u een handelsnaam kiest is het verstandig na te gaan of een ander die werkzaam is in dezelfde branche en in dezelfde omgeving reeds deze, of een daarop gelijkende, naam gebruikt. De 'oudste rechten' gaan namelijk voor. Bij de Kamer van Koophandel kunt u een dergelijk handelsnaam- onderzoek laten uitvoeren.
Let op: bij beantwoording van de vraag wie de 'oudste rechten' heeft op de handelsnaam is de datum van inschrijving van die handelsnaam bij de Kamer van Koophandel niet doorslaggevend. Het gaat erom wie er daadwerkelijk als eerste de handelsnaam in een voldoende mate heeft gebruikt, bijvoorbeeld in advertenties, folders, op websites, enzovoorts.

Wees origineel bij kiezen handelsnaam

Het is vaak niet mogelijk woorden met een algemene betekenis als handelsnaam te gebruiken. Namen als 'de vak-slager' of 'de adviseur' zullen niet snel leiden tot een beschermde handelsnaam ( maar soms is dat wel het geval, neem hierover contact met ons op!).
Eveneens is het niet mogelijk uw 'eigen naam' als handelsnaam te voeren indien deze teveel lijkt op de handelsnaam van een ondernemer die reeds werkzaam is in dezelfde branche en in hetzelfde gebied. Zo zal een ondernemer die Albert Heijn heet niet onder die naam een kruidenierswinkel mogen exploiteren.

Naar de rechter bij conflict over bedrijfsnaam

Als een ander een handelsnaam gebruikt die teveel lijkt op uw handelsnaam dan kan u bijvoorbeeld via een kort geding procedure een verbod op het voeren van die handelsnaam vragen. U heeft dan al op korte termijn resultaat, uiteraard mits u in het gelijk gesteld wordt.

Handelsnaam of Merknaam?

U kunt de naam van uw producten en diensten ook beschermen door de naam als merknaam te deponeren. Ten opzichte van de handelsnaam biedt dit een aantal voordelen. Zo ontstaat het recht op de naam reeds bij een erkend depot. Verder kunt u gelijk voor diverse landen uw naam beschermen, zonder dat u de eerste tijd daadwerkelijk daar actief hoeft te zijn. Bovendien kunt u voor elk product dat u maakt een andere naam kiezen.

Stop handelsnaam diefstal, bedrijfsnaam diefstal

Door de populariteit van internet, komt het steeds vaker voor dat 'anderen' gebruik maken van uw handelsnaam of merkrecht. Namen of merken worden letterlijk gekopieerd of slechts subtiel gewijzigd, waarna bezoekers op een website van uw concurrent terecht komen. Gelukkig valt daar vaak juridisch het nodige aan te doen. Herkent u dit probleem? Heeft u te maken met bedrijfsnaam diefstal of een handelsnaam conflict? Raadpleeg dan onze ervaren juristen. Bel  ( 020 - 6890 863 ) of mail. Wij stoppen het onrechtmatig handelen!

Voorbeeldbrief inbreuk handelsnaam

Wilt u zelf het bedrijf dat inbreuk maakt op uw handelsnaam sommeren de inbreuk te staken?, bestel dan hieronder een juridisch correcte sommatiebrief. Voorbeeld koopovereenkomst merk

Heeft u een merk en wilt u dat merk verkopen?, of wilt u juist een merk aankopen? , bestel dan onze model koopovereenkomst merk 
Footer CTA

Aanmelden nieuwsbrief

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of hulp nodig van een gespecialiseerd jurist?

Neem dan contact op met Recht & Raad 020 - 6890 863