Loading...

recht-raad logo small

Ontslag op Staande Voet – Voorkom Fouten




Fouten in ontslagbrief kosten ondernemer duizenden euro’s

ontslag op staande voet 2




Rechter vernietigt ontslag op staande voet van Utrechtse hotelmedewerker

Een 24-jarige nachthulp van hotel Bastion in Utrecht dacht onopgemerkt een vriendendienst te bewijzen aan twee Britse hotelgasten. In een WhatsAppbericht suggereerde hij: ‘Betaal je rekening vanavond bij mij, dan kan ik wat extra dingen weghalen. Zonder dat iemand het merkt.’ Toen dit aan het licht kwam, ontsloeg het hotel hem op staande voet. Een te zware maatregel, zo oordeelt de rechter nu.

Wat speelde er?

De kwestie begon op 11 september, toen de hotelmanager de Britse gasten aansprak over hun openstaande rekening. Zij toonden vervolgens een screenshot van een WhatsAppbericht van de nachthulp, waarin hij hintte op het aanpassen van de rekening. Bovendien bleek uit een andere afbeelding dat een van de gasten via een Tikkie ongeveer 280 pond (ongeveer 332 euro) naar de medewerker had overgemaakt.

Uiteindelijk betaalden de gasten alsnog de volledige rekening aan het hotel en checkten zonder problemen uit. Ook de nachthulp ging naar huis zonder dat er op dat moment een gesprek met hem plaatsvond.

Spanningen en ontslag op staande voet

Enkele dagen later meldde de nachthulp zich ziek wegens stressklachten. Tijdens zijn ziekte nodigde Bastion hem uit voor een gesprek, maar hij gaf aan dat hij daar niet bij kon zijn. Het hotel besloot daarop om zijn salaris in te houden en ontsloeg hem kort daarna op staande voet.

In de ontslagbrief stelde Bastion dat de medewerker het via Tikkie ontvangen bedrag voor eigen gewin had gehouden. Volgens het beleid had dit als fooi gedeeld moeten worden.

Wat vindt  de rechter?

De werknemer vocht zijn ontslag aan en stelde dat het ontvangen geld niet bedoeld was om de rekening te verlagen. Hij beweerde dat hij de rekening niet had aangepast, maar enkel vouchers voor gratis drankjes had verwerkt, zoals gebruikelijk was.

De rechter erkende dat het gedrag van de medewerker vragen oproept, maar oordeelde dat Bastion fouten had gemaakt bij het ontslag, waardoor dit niet rechtsgeldig was.

De belangrijkste fouten van het hotel:

  • Gebrek aan bewijs: Bastion kon niet aantonen dat het geld bedoeld was om de rekening te verlagen.
  • Onjuiste data in de ontslagbrief: De genoemde data kwamen niet overeen met de werkelijke transacties.
  • Geen direct onderzoek: Het hotel confronteerde de medewerker niet direct met de vermeende fraude, stelde de medewerker niet direct op non-actief en voerde geen zorgvuldig onderzoek uit. Dit is in strijd met het vereiste dat een ontslag op staande voet onverwijld dient te worden gegeven.

Omdat het ontslag onterecht bleek, moet Bastion het achterstallige loon van september 2024 alsnog betalen. Daarnaast krijgt de medewerker meerdere vergoedingen, met een totale waarde van circa 5000 euro.

Welke lessen kun je als werkgever hieruit trekken:

  • Een ontslag op staande voet vereist snelheid en nauwkeurigheid.
  • Er dient voldoende bewijs te zijn voordat u overgaat tot ontslag, een voorafgaand onderzoek kan noodzakelijk zijn;
  • De werknemer dient direct te worden gehoord en de kans krijgen zich te verweren.
  • De ontslagreden moet direct en helder worden vastgelegd.
  • De ontslagbrief moet foutloos en juridisch correct te zijn opgesteld.

Een fout in de ontslagprocedure kan u als werkgever duizenden euro’s kosten. Neem voordat u over gaat tot ontslag op staande voet contact op met …. voor juridisch advies.

Voorkom juridische valkuilen bij ontslag op staande voet

Een fout in de ontslagprocedure kan u als ondernemer duizenden euro’s kosten. Wilt u zeker weten dat u een ontslag op staande voet correct uitvoert? Neem contact op voor juridisch advies. Voorkomen is beter dan betalen!. Bel: 020 6890 863 of mail ons.