Gebruiksovereenkomst met VvE voor plaatsen Airco
De zomers in Nederland worden steeds warmer, zodat er meer en meer behoefte is aan airco-systemen in gebouwen waarin gewoond of gewerkt wordt. Als u echter woont of werkt in een gebouw met andere eigenaren kunt u niet zonder goede voorbereiding een airco plaatsen. Wat is namelijk het geval?
Toestemming nodig voor plaatsen airco
Een appartementseigenaar die een airco wil plaatsen zal toestemming nodig hebben van de VvE ( vereniging van eigenaars ). Immers wordt een aircosysteem meestal aan de gevel of op het het dak geplaatst De muren en het dak zijn gemeenschappelijk, zodat alle appartementseigenaren daarover mee moeten beslissen. Maar ook biij plaatsen van een airco in de tuin zal toestemming van de VVE noodzakelijk, omdat een gat in de gemeenschappelijke buitenmuur gemaakt moet worden voor de toe- en afvoervoer van elektra en water.
Problemen bij plaatsen airco zonder toestemming
Als een eigenaar zonder toestemming van de VvE een airco plaatst kan dat tot problemen leiden. De VvE kan de eigenaar die zonder toestemming van de VvE het airco-systeem heeft geplaats via de rechter dwingen de airco te verwijderen. Dat is uiteraard zonde van de gemaakte kosten van aanschaf en plaatsing van de airco. Ook eventuele schade ( bijvoorbeeld: herstel gaten in de muur ) en juridische kosten zullen moeten worden vergoed.
Hoe een airco te realiseren? Vraag toestemming aan de VvE
Een appartementseigenaar die een airco wil realiseren zal dus toestemming aan de VvE moeten vragen. De eigenaar kan daartoe een verzoek indienen bij de VvE, zodat de aanvraag kan worden behandeld op een VvE vergadering, ook wel ALV genoemd. Alle appartementseigenaren kunnen dan meestemmen over het verzoek tot plaatsing van het airco-systeem. Als een meerderheid van de eigenaren instemt met het verzoek, is de toestemming verleend. Wel kan de VvE voorwaarden verbinden aan plaatsing en gebruik van het airco-systeem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afmetingen, onderhoudskosten, geluidshinder, aansprakelijkheid, gebruikstijden, wat te doen bij verkoop appartement?, etc.
Aan te raden: sluit een gebruikersovereenkomst met de VvE van het plaatsen van het aircosysteem ( voorbeeld gebruiksovereenkomst airco VvE )
De VvE zal eerder akkoord gaan met de aanleg van een airco-installatie als er contractuele waarborgen worden vastgelegd ter zake van de aanleg en het gebruik van het airco-systeem.
Voorbeeld gebruiksovereenkomst met VvE voor airco
De juristen van Recht & Raad hebben een model overeenkomst airco met de VvE voor u opgesteld, waarin de regels omtrent plaatsing, gebruik en verwijdering van de airco ( bijvoorbeeld bij verkoop appartement ) duidelijk zijn.
In deze gebruiksovereenkomst zijn de afspraken met de VvE 'zwart op wit' vastgelegd, zodat de in acht te nemen regels voor iedereen duidelijk zijn.
Een ieder, en ook opvolgende eigenaren, weet dan waar hij aan toe is.
Bestel voorbeeldovereenkomst airco VvE
Wilt u goede en waterdichte afspraken maken over een aircosysteem aan of nabij het appartementsgebouw, bestel dan onze gebruikersovereenkomst aanleg airco.
Verleent de VvE geen toestemming? Vraag vervangende machtiging kantonrechter
Als de VvE geen toestemming geeft voor het plaatsen van een airco kan de appartementseigenaar vervangende toestemming vragen aan de kantonrechter.
De juristen van Recht & Raad kunnen u daarbij helpen. ( ook voor het plaatsen van een warmtepomp ). Bel ( 020 - 6890 863 ) of mail ons dan.