Hoe zit het met verhuur van kamers in mijn woning? Wat is Hospitaverhuur? Voorbeeld kamerhuurcontract
Hospitakamers zijn kamers die worden verhuurd door iemand die in dezelfde woning woont. Dat kan een eigenaar-bewoner of de hoofdhuurder zijn. Dit mag bij zowel geliberaliseerde als niet-geliberaliseerde huur. Er is geen vergunnung nodig voor vehuur, wel gelden en bijzondere regels en voorwaarden:
Eisen/voorwaarden kamer verhuur:
• Verhuurder heeft hoofdverblijf in de woning
• Verhuurder heeft exclusief gebruik van minimaal 50% van het gebruiksoppervlak.
• Onderverhuur aan / inwoning van maximaal 2 huishoudens (een huishouden bestaat uit maximaal 2 volwassenen).
• Per onderhuurder gemiddeld 12 m2 gebruiksoppervalk
• Niet gelijktijdige aanvang bewoning door verhuurder en onderhuurder(s). Dat wordt namelijk gezien als woningdelen.
• Verhuurder moet hoofdhuurprijs zelfstandig kunnen dragen.
• Bij hospitakamers gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. Binnen die tijd kan de eigenaar-bewoner of de hoofdhuurder zonder opgave van reden de huur opzeggen. De onderhuurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming. Wel moet de eigenaar-bewoner of hoofdhuurder een opzegtermijn van minimaal 3 maanden aanhouden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming. De eigenaar-bewoner of hoofdhuurder moet dan een wettelijke reden hebben om de huur op te zeggen.
• Kamerverhuur kan zowel bij vrije sector als bij sociale sector. In beide gevallen is wel toestemming van de eigenaar/verhuurder nodig. In een huurcontract van de eigenaar aan hoofdhuurder kan vermeld staan dat inwoning/geheel of gedeeltelijk in gebruik geven verboden is. In dat geval kan je de eigenaar/verhuurder om een ontheffing van deze bepaling vragen. Als er niets over vermeld staat in het contract is het toegestaan.
• Over de inkomsten uit kamerverhuur in de eigen woning betaalt een particuliere verhuurder tot aan een bepaalde grens geen inkomstenbelasting. Een deel van die inkomsten is vrijgesteld. In 2017 is de vrijstelling voor kamerverhuur € 5.164,--
• Als je een deel van de woning onderverhuurt, moet er een schriftelijke huurovereenkomst zijn met de onderhuurder. De hoofdhuurder moet binnen 1 maand bij de belastingdienst melden dat iemand een kamer bij hem huurt. Alléén dan wordt de hoofdhuurder niet gekort op zijn huurtoeslag. Geef dit contract binnen 4 weken door aan de Belastingdienst. Het inkomen van de onderhuurder telt dan niet mee voor de huurtoeslag. De onderhuurder wordt dan niet gezien als medebewoner.
Rechtshulp bij uw huurzaak?
Wilt u een kamer verhuren, of heeft u als verhuurder of huurder van een kamer rechsthulp nodig? Bel of mail dan met onze gespecialiseeerde advocaten en jursiten. Bel 020 - 6890 863 of mail. of bestel hieronder een juridisch correct voorbeeld van een kamerhuurcontract.
Gehele woning onderverhuren?
Wilt u uw gehele gehuurde woning onderverhuren en heeft u daarvoor toestemming van uw verhuurder, bestel dan ons voorbeeld onderhuurovereenkomst woning en lees ons artikel over onderhuur woonruimte
