Ontslag wegens grensoverschrijdend gedrag
Ontslag wegens grensoverschrijdend gedrag: toch transitievergoeding
Een werknemer is stelselmatig beledigend en denigrerend ten opzichte van collega’s. Kan een dergelijke werknemer worden ontslagen? En zo ja, heeft werknemer recht op een vergoeding?In een recent gepubliceerde uitspraak (ECLI:NL:RBOBR:2024:5082) heeft de Rechtbank Oost-Brabant over een dergelijke zaak geoordeeld. Het ging om een magazijnmedewerkster van een metaalbedrijf in Brabant die wegens haar stelselmatig ongepaste gedrag tegenover collega’s en leidinggevenden werd ontslagen.
Wat speelde er?
De werkneemster, sinds 2019 in dienst bij een groothandel in metalen dakbedekkingen, stond bekend om haar directe en vaak denigrerende uitlatingen over en tegen collega’s en leidinggevenden. Haar gedrag leidde regelmatig tot conflicten en een onveilige werksfeer. In verschillende incidenten gebruikte zij termen als "huppelkut" en "die bolle" en uitte zij heftige kritiek op het management, onder meer door te stellen dat "alles naar de klote gaat".Ondanks meerdere waarschuwingen, waaronder een officiële reprimande in 2022, en een mislukte mediationpoging in 2023, weigerde de werknemer haar gedrag te veranderen. De werkgever besloot uiteindelijk de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens verwijtbaar handelen. Daarbij stelde het bedrijf dat zij geen ontslagvergoeding verschuldigd was, gezien de ernst van het gedrag.
Wat vond de rechter?
De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst weliswaar ontbonden, maar oordeelde dat het gedrag van de werkneemster niet ernstig verwijtbaar was. Hoewel zij zich bewust was van haar ongepaste gedrag, handelde zij volgens de rechter uit frustratie over de bedrijfsvoering en niet met de intentie om anderen doelbewust te kwetsen. Hierdoor heeft zij recht op een transitievergoeding.De rechtbank overwoog het volgende:
• het stelselmatig beledigende en denigrerende gedrag was onacceptabel en leidde tot een duurzame verstoring van de arbeidsrelatie. De werkgever hoefde dit niet langer te tolereren;
• het gedrag van de werkneemster was niet dermate ernstig dat het recht op een transitievergoeding kwam te vervallen. Het uitgangspunt van de wet is dat werknemers slechts bij ernstig verwijtbaar gedrag geen aanspraak maken op een transitievergoeding;
• de werkneemster heeft recht op een transitievergoeding van ongeveer € 3500.
Belang voor werkgevers
Deze uitspraak onderstreept het belang van duidelijke procedures en dossieropbouw bij structureel ongewenst gedrag op de werkvloer. Hoewel de rechter het gedrag van de werknemer als verwijtbaar heeft gekwalificeerd, is het cruciaal om aan te tonen dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen om een transitievergoeding te voorkomen.Dit kun je doen:
1. Herhaaldelijk en goed gedocumenteerd optreden tegen ongewenst gedrag (zoals officiële waarschuwingen).
2. Externe mediation inzetten.
3. Juridische advies inwinnen.
Deze zaak illustreert dat zelfs in gevallen van langdurig grensoverschrijdend gedrag, de lat voor ernstig verwijtbaar handelen hoog ligt. Voor advies over arbeidsrechtelijke kwesties of hulp bij dossieropbouw staan wij u graag bij. Bel 020 6890 863 of mail ons.