Loading...

recht-raad logo small

Mediation

Bij een conflict lijkt de stap naar de rechter soms de enige mogelijk om het conflict op te lossen. Maar een juridische procedure kan tijdrovend en geldverslindend zijn.
Voldoende reden om escalatie van een conflict te voorkomen en een bestaand conflict zo snel mogelijk op te lossen. Dit kan met Mediation. Bijvoorbeeld bij conflicten over leveranties, huurzaken, incasso en ontslag en het vastlopen van onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst.

Mediation is een vorm van geschillenbeslechting. Een neutrale derde partij, de mediator, faciliteert en bevordert een gesprek tussen de conflictspartijen. De mediator blijft daarbij neutraal; hij geeft geen sturing en neemt zelf geen standpunt in. De bedoeling is dat de mediator partijen helpt bij het zelf oplossen van het geschil. Vaak leidt dit tot positieve resultaten, reden waarom mediation steeds vaker wordt toegepast, bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten of zakelijke geschillen..

Rol van de Mediator.

Vrijwilligheid en vertrouwelijkheid vormen de belangrijkste uitgangspunten van mediation. Partijen worden niet gedwongen tot deelname aan mediation en verbinden zich vooraf tot geheimhouding van hetgeen besproken wordt.
Partijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de mediator niet de ene of de andere partij voortrekt. De mediator begeleidt partijen bij het vinden van een oplossing. Partijen bepalen echter zelf hoe deze oplossing eruitziet. De oplossing wordt vervolgens vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die door de partijen wordt ondertekend.

Omdat het van belang is dat de mediator zich aan de 'mediationregels' houdt is het raadzaam een mediator in te schakelen die is aangesloten bij Nederlands Mediation Instituut (NMI). De daarbij aangesloten mediators zijn gebonden aan het NMI Mediation Reglement, waarmee zij verplicht worden de mediationregels in acht te nemen.

mediation

Mediation bij Recht & Raad.

Bij Recht & Raad kunt u terecht voor mediation. Bij onze organisatie werken juristen die NMI-mediator zijn en u derhalve professioneel kunnen begeleiden naar de oplossing van uw geschil.
Footer CTA

Aanmelden nieuwsbrief

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of hulp nodig van een gespecialiseerd jurist?

Neem dan contact op met Recht & Raad 020 - 6890 863