Loading...

recht-raad logo small

Verlof en loondoorbetaling bij officiële feestdagenHoe zit het met verlof en loondoorbetaling bij officiële feestdagen?

betaling loon feestdagen


In Nederland kennen wij een aantal nationale feestdagen. Denk daarbij aan Kerst, Pasen en Koningsdag. Veel werkgevers en werknemers zijn van mening dat op deze feestdagen ‘recht op verlof’ bestaat en het loon moet worden doorbetaald. Maar is dat daadwerkelijk het geval? Hoe zit het juridisch?

Geen wettelijk recht


In de wet is nergens bepaald dat een werkgever de werknemer vrij moet geven op officiële feestdagen. Wel wordt vaak in de arbeidsovereenkomst of CAO bepaald dat er recht is op een vrije dag. Dus kijk altijd in deze documenten.

Let op: Als in de CAO is bepaald dat de werknemer recht heeft op een vrije dag op een officiële feestdag ( bijvoorbeeld Kerst ), dan gaat de vrije dag niet ten koste van het aantal vakantiedagen van werknemer.

In bepaalde sectoren, denk aan zorg en horeca, is het vaak noodzakelijk door te werken op de officiële feestdagen en zijn de werknemers niet vrijgesteld van werk. Vaak is in een cao dan opgenomen dat de werknemer recht heeft op een compensatie(toeslag) als hij moet werken op een officiële feestdag.

Hoe zit het met Parttimers?


Veel werknemers werken in parttime, bijvoorbeeld alleen op dinsdag t/m donderdag. Als de officiële feestdag op de vrije dag van de parttimer valt, dan geniet hij geen voordeel van de officiële feestdag ( hij is immers al vrij ), terwijl een fulltimer wel voordeel geniet.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat dit onderscheid tussen parttimers en fulltimers een verboden onderscheid naar arbeidsduur oplevert. De werkgever moet ervoor zorgen dat iedere werknemer, parttimer of fulltimer, een naar verhouding gelijk aantal uren vrij heeft. Als de werknemer naar verhouding minder voordeel heeft van de vrije officiële feestdagen, dan moet de werkgever hem hiervoor compenseren.

Kan een werkgever werknemer verplichten vrij te zijn?


Soms kunnen werkgevers werknemers verplichten op bepaalde dagen vrij te zijn. Dat kan alleen als dat bepaald is in het arbeidscontract of CAO.

Veel voorkomende voorbeelden :
• Werkgever sluit het kantoor tussen Kerst en Nieuwjaar;
• Schoolvakanties voor werknemers in het onderwijs
• De bouwvak voor werknemer in de bouw

Let op: er zit geen maximum aan het aantal dagen dat werkgever als verplichte vrije dag kan aanwijzen. Een verplichte vrije dag wordt van het aantal vakantiedagen van de werknemer afgetrokken.

Een verplichte vrije dag is overigens wel een betaalde vrije dag. Werkgever dient het loon op die dag door te betalen.
Aanmelden nieuwsbrief