Loading...

recht-raad logo small

voorbeeld overeenkomst zonnepanelen en vve

zonnepanelen vve

Nederland verduurzaamt. Om opwarming van de aarde tegen te gaan, plaatsen steeds meer mensen zonnepanelen op het dak. Als je een eigen huis hebt is dat vrij eenvoudig. Maar hoe zit het als je een appartement hebt of huurt in een flatgebouw? Het dak is dan gemeenschappelijk. Hoe regel je dan de plaatsing van zonnepanelen? wat zijn de juridische aspecten?

Zonnepanelen en de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wanneer meerdere woningen samen deel uitmaken van één bouwkundig object, dan kunnen deze woningen worden verkocht als appartementsrecht. Als koper van een appartementsrecht ben je dan lid van de VvE.
De VvE zorgt voor het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Hierbij valt te denken aan het in stand houden en het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimten.

In de splitsingsakte die bij het gebouw hoort staat beschreven welke gedeelten van het gebouw gemeenschappelijk zijn. Een individuele eigenaar van een appartementsrecht mag niet zonder toestemming van de VvE wijzigingen aan de gemeenschappelijke ruimten ( zoals het dak ) aanbrengen. Zie hier het probleem: ook al wilt u graag zonnepanelen plaatsen op het dak, dat kan niet zonder toestemming van de VvE.

Vraag toestemming aan de VvE, gebruiksovereenkomst met VVE

De VvE zal niet zomaar toestemming geven om zonnepanelen te plaatsen. Regelmatig weigert de VvE toestemming, of stelt zij strikte voorwaarden aan plaatsing. Dat laatste is terecht, want het plaatsen van zonnepanelen kan schade aan het dak en kans op lekkages met zich meebrengen. Bovendien: wat gebeurt er met de zonnepanelen als de appartementseigenaar zijn appartementsrecht verkoopt? Al die zaken, en meer, moeten goed geregeld worden, liefst in een waterdicht contract, vaak een gebruiksovereenkomst met VVE genoemd.


Voorbeeld contract plaatsing zonnepanelen en voorbeeld brief aan VVE voor vragen toestemming plaatsen zonnepanelen

Onze juristen hebben voor VvE's en appartementseigenaren een uitgebreid modelcontract plaatsing zonnepanelen opgesteld. Het voorbeeldcontract kunt u bij ons bestellen en wordt geleverd in een bewerkbaar Word-bestand, zodat u uw eigen gegevens kunt invullen.

Voorkom onnodige juridische missers en kostbare fouten en klik op bestel voorbeeld overeenkomst plaatsing zonnepanelen VvEOm uw kansen voor het verkrijgen van toestemming tot het plaatsen van zonnepanelen te vergroten hebben wij tevens een modelbrief opgesteld waarmee u toestemming kunt vragen voor plaatsing. U kunt deze modelbrief hieronder bestellen en samen met het modelcontract plaatsing zonnepanelen voorleggen aan de VVE.

Bent u huurder? Ook dan is toestemming nodig voor plaatsen zonnepanelen. Bestel voorbeeldcontract .

Ook huurders van een woning of bedrijfsruimte in een gebouw hebben toestemming nodig, namelijk van verhuurder, om zonnepanelen te plaatsen. Uiteraard wilt u dan dat de voorwaarden voor plaatsing en onderhoud van de zonnepanelen goed worden vastgelegd. Dus bent u huurder of verhuurder en wilt u duidelijke afspraken maken over de zonnepanelen bestel dan ons voorbeeldcontract plaatsen zonnepanelen huurder.

Voorbeeld gebruiksovereenkomst met VVE  plaatsing airco of dakterras

Wilt u een airco of dakterras laten plaatsen en hierover waterdichte afspraken maken met de appartementseigenaar of de VVE? Bestel dan onze modelovereenkomst airco door te klikken op:  voorbeeldovereenkomst plaatsing airco VVE  of gebruikersovereenkomst plaatsen dakterras

Wat als VVE niet akkoord gaat met plaatsen zonnepanelen?

Als u als zonnepanelen wilt plaatsen maar de VVE niet akkoord gaat, kunnen wij u helpen een vervangende machtiging aan te vragen bij de kantonrechter. Bel ons op 020 6890 863 of mail ons.

Footer CTA

Aanmelden nieuwsbrief