Loading...

recht-raad logo small

Wat is een consignatieovereenkomst? - voorbeeld contract

wat is een consignatieovereenkomst voorbeeld contract

Besparing op kosten van huur, verkoopruimte en marketing

Een consignatieovereenkomst is een overeenkomst waarbij de eigenaar van zaken en goederen ( denk bijvoorbeeld aan kleding, kunst, gebruiksvoorwerpen, enz.) zijn producten ter verkoop aanbiedt in de winkel, showroom of galerie van een ander.
De exploitant van de winkel/showroom/galerie probeert kopers te vinden voor de eigenaar/fabrikant ( de consignatiegever) van de producten. De consignatiegever blijft eigenaar van het tentoongestelde product. Pas als een klant het product koopt gaat de eigendom over op de koper.
Met consignatie bespaart de eigenaar van de producten veel kosten. Zo hoeft hij niet zelf verkoopruimte te huren en marketingkosten te maken. 

Vergoeding voor de exploitant van de winkel of galerie

Feitelijk bemiddelt de exploitant van de winkel of galerie ( de consignatienemer) bij de verkoop van het product. De consignatienemer krijgt als beloning meestal een percentage van de verkoopopbrengst. Maar dat kan eventueel ook een vast bedrag zijn. Het recht op de vergoeding ontstaat op het moment dat het product wordt verkocht.

Welke producten kunnen in consignatie worden verkocht?

Een consignatieovereenkomst kan betrekking hebben op verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, boten, kunstvoorwerpen, meubels, kleding, enzovoorts.

Voordelen van een consignatiecontract

Voor zowel de consignatiegever als de consignatienemer heeft een consignatieregeling voordelen. De eigenaar van de product hoeft geen winkel of tentoonstellingsruimte te huren en geen zorg te dragen voor de producten. De exploitant van de winkel of galerie hoeft geen inkoopkosten te betalen. Pas als de zaak verkocht wordt moet hij/zij een deel van de gerealiseerde omzet afdragen.

Belang van een goed contract

Het hanteren van een goed contract is voor beide partijen bij de consignatieovereenkomst van belang. Er moet bijvoorbeeld ‘zwart op wit’ worden afgesproken:
- Welke producten in consignatie gegeven worden’
- De plicht van consignatienemer om goed voor de producten te zorgen;
- Hoe de producten worden gepresenteerd;
- Hoe lang blijven de producten in consignatie blijven
- De verkoopprijs van de producten;
- De bemiddelingsfee
- Wanneer en hoe moet worden afgerekend;
- Hoe moet de verkoop worden geregistreerd’:
- enz.

Voorkom misverstanden en geschillen

Een duidelijke consignatieovereenkomst voorkomt misverstanden en geschillen. Bestel hieronder daarom bij ons een waterdicht modelcontract. De voorbeeldovereenkomst wordt geleverd in een bewerkbaar bestand zodat u het eenvoudig aan uw wensen kunt aanpassen. Eventueel kunt u de overeenkomst ook door onze specialisten laten opstellen.


Footer CTA
Aanmelden nieuwsbrief